13 plantes medicinals

Hem relacionat 13 plantes amb cada cicle lunar per conèixer allò que ens aporten i connectar amb l’energia de cada moment.

Bedoll
Salvia officinallis
La llavor rau en el seu nou jaç, atenta a encabir-se en el ventre de la mare, on pot crèixer, per dins. Busca el calor, la cura, l’acolliment i el silenci. Aquella abraçada, la primera, que sempre serà eterna, de la terra mare, l’única, la saó.

Sàlvia

La Sàlvia ens ajuda a prendre part conscient d’aquest procés intern que ens ofereix l’època del bedoll, temps pel naixement intern, pel creixement interior, del saber ancestral transmès des de l’amor incondicional que ens ho dóna tot i ens fa sentir part del joc universal. 

La Sàlvia cuida del ventre (allò que acull) i la digestió. Ens connecta amb la “sàvia”, aquella dins nostre que ho sap tot i és capaç de fer brillar la llum i el calor en l’obscur hivern.


SERVERA
Hyssopus officinallis
Aromàtica i desconeguda, la flor hivernal aixeca el vol, violeta i serena, pren aire i dóna respir a un post-nèixer, a un reconèixer-se com a part d’una xarxa de relacions, activant el poder comunicatiu i pulmonar.

Hisop

L’Hisop ens acompanya en els processos de dificultats vinculats amb éssers importants de la nostra vida, especialment amb nosaltres mateixos, l’única relació que ens acompanyarà tota la vida. Aquesta planta alleuja la comunicació amb el nostre ser intern. Ens recorda que tot el que vivim és un mirall del que cultivem per dins. Ens comunica que les nostres relacions són una extensió de nosaltres mateixos, com més lliures, més autèntiques, i com més autèntiques, més profundes.

L’Hisop aporta calor i les seves flors són de gran utilitat per els processos de grip, refredats, episodis de calfreds i de tos. Activa la funció respiratòria i aporta confiança en moments d’esgotament, estrès i falta d’aire en que ens podem sentir poc o mal acompanyats.


FREIXE
Equisetum arvense
Rau, ferm i dòcil alhora, l’aliment que fa madurar a l’ànima, un grapat de sensacions llançades a l’atzar que s’entrellacen, es combinen i busquen l’ordre, per crear l’estructura sòlida que les elevi fins a la seva transformació.

Cua de cavall

La Cua de cavall viu en terres humits, en una base aparentment fluida i mòbil s’aixeca recte i segura, desprèn seguretat i vida, coneixedora del profund. Valentes, les seves arrels s’agermanen en espores i es fan costat durant la seva creixença.

La Cua de cavall ajuda a drenar l’emoció més dura, la més repugnant, ens permet alliberar el pou que guardem dins, dóna moviment a allò estancat i que ens dol al fetge, la tristesa no reconeguda i la ràbia que ens corca les cèl·lules. És hora de renovar i purificar-nos per un nou pas, per traspassar etapes de les que hem hagut d’aprendre a valorar-nos, per fi, comencem a elevar-nos i apareix davant nostre una nova perspectiva.


VERN
Taraxacum officinalis
Iniciadors, ens sentim forts i capaços, no tenim cap por, el groc ens representa i estem junts, res ens para ni ens separa, som únics i inamovibles. Som els primers i sabem el camí, seguiu-nos!

Dent de lleó.

La Dent de lleó és força innata, florint a ple hivern deixa petjada tot l’any. Planta perenne, resisteix i es propaga escandalosament. Planta dels desitjos, capaç d’acomplir les intencions que marquen l’inici d’una idea o projecte. Temps d’afinar valors, visió i missió per evitar errors o modificacions no considerades en el futur.

La Dent de lleó és directe i punyent, va al gra, dissol pedres del ronyó i com el vern, ajuda a eliminar els excessos de líquids, greix, colesterol… desintoxicant la sang, i també els excessos emocionals, drena les pors, obsessions, inseguretats, i desinflama el fetge d’ira quan les coses no surten com voldríem i el nostre ego es sent ferit.


SALZE
Lavandula angustifolia
Encanteri ve d’encant, de bellesa. Importància per la forma, el reconeixement exterior i el poder subjectiu. Delícia visual que representa la solidesa interior, l’aparença com a primer pas de la bona consideració.

L’espígol

L’Espígol ens fa coneixedors de la seva presència, no només amb la seva bellesa, sinó també amb el seu aroma, dolç i acollidor. La reproducció per llavor es dóna només en òptimes condicions, amb el que la seva mata és forta i es manté intacta per generacions, augmentant el seu volum. La floració violeta convida a fer-ne rams, a regalar les seves virtuts, i a embellir i decorar espais.

L’Espígol és un bon remei per regenerar els teixits de la pell, hidrata, suavitza i ens fa sentir bells. Ens ajuda a cuidar del nostre cos, el nostre vehicle i el nostre temple intern i extern. Convida a l’amabilitat i a ser un bon amfitrió.


ARÇ BLANC
Achillea millefolium
Qui diu que tot es basa en l’aparença? Sovint les coses poden semblar ser d’una forma diferent al que realment són. Així com l’arç sembla dòcil amb les seves flors blanques, cal estar atent de no punxar-se amb les seves espines. I a vegades allò que menys ens atrau, ens guarda el regal més preuat dins seu.

Milfulles

La Milfulles tot i semblar una planta volàtil, té propietats que ens ajuden a fer una mirada profunda d’allò que ens commou, sovint aportant-nos nous punts de vista per entendre el conjunt en la seva totalitat. La sumitat florida de la milfulles és blanca o rosada i es compon de centenars de petites floretes, que sorgeixen d’un únic brot que s’eleva de la mata principal. La convivència i germanor entre flors fa més fàcil la pol·linització i l’evolució de l’espècie, la unió fa la força.

La Milfulles ens ensenya que com cada flor que forma part del conjunt, la capacitat de mirar les coses des d’altres punts de vista ens permet completar una visió més certa del que som. És una planta que ens ajuda a posar ordre a allò desordenat en nosaltres, allò que busca la reconnexió amb la seva identitat i raó de vida. La milfulles entén com ens afecta el que sentim, i té la funció d’equilibrar el nostre sistema hormonal, regular les males digestions, i ens ajuda a desinfectar les nostres ferides, tot i que siguem inconscients de la seva profunditat.


ROURE
Aloe barbadensis
Quan aconseguim sortir de la cova, rebem l’abraçada d’aquells que ens esperen a la porta, els que mai han dubtat que trobaríem el camí de tornada. L’acolliment i la seguretat són viscudes amb un aire renovat, ens sentim de nou a casa, en família. Hem adquirit una nova consciència, la força de l’amor ens ha guiat cap a la llum.

L’àloe vera

L’Àloe vera és una de les plantes medicinals més reconegudes en tot el món. És una planta que conté aigua, la font de la vida. Les seves fulles carnoses li donen el do de l’abundància i el seu indubtable poder. Perseverant, passa anys sense florir, dedicant-se a reproduir nous fills i a cuidar-los amb constància i amor, donant-los sempre la llibertat de tenir les seves pròpies arrels. Quan sigui el moment florirà en les alçades, acompanyada dels seus, havent assumit la seva tasca amb dedicació, i en representació plena de la maternitat elevada.

L’Àloe sap mimar-nos, sap entendre el dolor que hem patit, tan dura com ha estat la nostra travessia, i ens alleuja amb el seu tacte i suavitat característica. Ideal per curar llagues, ferides de la pell i cremades. Regenerador i hidratant dels teixits, saneja i suavitza els intestins i la dermis. La seva humitat refresca de la calor, els estats febrils, l’excés d’enuig, la irritació del fetge i ens ajuda a deixar anar. Drena la sensació punyent i desagradable de les inflamacions i dels èczemes.


BOIX GRÈVOL
Santolina chamaecyparissus
Com més llum, més fosca és l’ombra. El sol resplendent, guia universal, defineix la nostra existència. Qui sóc, poc importa sinó m’il·lumino. Creure en mi, i seguir els meus somnis em farà brillar, aleshores hauré trobat la meva pròpia estrella. Però necessito de la foscor per veure la meva llum.

L’espernallac

L’Espernallac atrau la nostra mirada, brilla amb el seu groc triomfant. Reina de les mates mediterrànies més assolellades i ermes, aixeca milers de sols captivant amb la seva presència i el seu aroma intens i particular.

L’Espernallac aporta vigor i tonifica el cos i el sistema digestiu, ens fa forts i valents per entomar les regnes del nostre propi cavall, de la nostra vida. Ens ajuda a creure’ns capaços i a identificar el què valem. També s’usa per lluitar contra els cucs que s’alimenten de la nostra energia interna instal·lant-se en els nostres intestins, i en els nostres pensaments.


AVELLANER
Angelica sylvestris
La importància de les coses simples i el detall de les coses superficials. La verge va ser fecundada en un obrir i tancar d’ulls, el control dels successos sovint se’ns escapa de l’enteniment. L’afany de tenir explicacions per a tot i el control dels afers ens allunya de la flexibilitat i ens endureix l’ànima. La inspiració ve en l’observació de la cronicitat mutable de la natura, sense pressa però sense pausa, permetent que el ritme i el fer es manifesti autèntic i real.

L’àngelica

L’arrel d’Angèlica cultiva en nosaltres la capacitat de trobar la lògica de continuïtat i fluïdesa en els successos de la vida. Ens ajuda a crear canals comprensius per on l’essència de l’existència pot navegar en calma, entenent cada procés com a successiu de l’anterior i previ al posterior.

L’arrel d’Angèlica destaca com a tònic de la circulació sanguínia i ajuda a la dona a menstruar. Aporta calor al cos i contribueix en la prevenció de refredats. És valorat el seu poder com a estimulant i carminativa, ajudant-nos en les digestions difícils i en dissoldre les flatulències. Tònica en general per el seu alt contingut en sucres naturals.


VINYA
Pasiflora incarnata
L’alegria és la més gran expressió de l’amor, quan ho donem tot per la fi, el camí a recórrer pot ser llarg, segurament donarem voltes, ens haurem d’aixecar d’entrebancs i ens haurem de reafirmar en el nostre objectiu una vegada i una altra, però arribarà un moment, quan menys ens ho esperem, que mirarem enrere i ens adonarem que ha arribat l’hora de gaudir del treball fet, de que el nostre màxim es manifesti, ha arribat el moment de celebrar-nos.

Passiflora

La Passiflora es caracteritza per la bellesa esplendorosa de la seva flor, un mandala diví de pètals amb tons blaus, rosats i violetes capaç de connectar-nos amb les forces més supremes d’aquest món. El màxim explendor d’un treball apassionat, minuciós i de llarga trajectòria, el resultat de l’entrega absoluta en la raó del Ser.

En varies ocasions s’ha catalogat a la passiflora com una planta amb virtuts espirituals i de connexions amb la divinitat. Aquesta flor ens compromet a trobar el propi equilibri, a saber balancejar-nos. Com a flor, element aire, ens ajuda sobretot en trastorns d’origen nerviós, com l’insomni, els mals de cap o les ressaques. Ens aporta una sensació de repòs i ens convida a compartir i a relacionar-nos obertament.


HEURA
Urtica dioica
Resto inerta durant anys, el teu bany em desperta i m’explica que ja és hora de brotar, em recorda per què he vingut, em fa sentir forta i necessària, preparada per donar vida. M’animo, i surto de la closca.

L’ortiga

L’Ortiga és una de les plantes més utilitzades en les nostres terres des de fa generacions. És una planta perenne que requereix d’un sòl humit i esponjós, a falta d’aquest, n’existeix una varietat de mida menor, de fulles més dures i que creix emmoquetant el terra per autoproveïr-se l’obaga. En condicions òptimes l’ortiga genera fulles grosses, lleugeres i hidratades, i estén la seva mata amunt, verda i airejada. El contacte de les fulles fresques amb la pell provoca una lleu irritació temporal que activa la circulació i produeix coïssor.

L’Ortiga ens ajuda a prendre l’energia suficient per tirar endavant i ens connecta amb la nostra capacitat innata d’evolució. Ens estimula a mantenir i a cuidar del nostre poder energètic i reforça la nostra capacitat d’adaptació als canvis. Ens prepara pels nous cicles, depurar per reiniciar, i ens ensenya a respirar-los. Tonifica la sang, combat l’anèmia i controla les regles doloroses. És un bon remei per l’asma ja que té propietats expectorants.


CANYA
Hydrocotile asiatica
Des d’aquí veig la lluna i el sol, el cel i la terra, sóc el mar. Reconec la profunditat dels misteris de les meves aigües, em capbusso en l’emoció i em connecto a tots els éssers, als visibles i als invisibles, coneguts i desconeguts, i ara, em sento en pau. Torno a casa i reneixo.

Centella

La Centella s’estén arran de terra, com una catifa, com l’horitzó que es troba entre el cel i la terra. La centella aprecia la connexió entre un món i l’altre, el conegut amb el desconegut. A l’Índia és anomenada Brahmi que significa “realitat Suprema”. La Centella ens cuida en èpoques de forts canvis i transició, i ens aporta la comprensió del món sensible i de les emocions profundes que ens afecten l’ànima, ens ajuda a retrobar el propi centre i ens convida a l’estat meditatiu.

És considerada una de les millors plantes pel tractament de trastorns psíquics, emocions conflictives, estats de confusió, problemes de memòria i inestabilitat, i dispersió mental. També se li reconeixen moltes propietats com a regeneradora de la pell i com a depurativa de la sang i del fetge.


SAÜC
Rosmarinus officinallis
L’arquer veu la seva presa, l’observa atentament des de l’esguard, segueix els seus moviments, apunta amb atenció, per un segon es fa un silenci etern, dispara! És el cupido, s’uneix amb el seu objectiu, crea un nou lligam. D’ell se n’alimenta i se’n fa abric, l’integra com si fossin la mateixa essència. Per ell sent gratitud i el beneeix com un déu.

Romaní

El Romaní és una planta típica del paisatge mediterrani. Creix des de vora al mar fins les altes muntanyes, viu i floreix tant en prats com en boscos, que es caracteritza per formar grans mates i elevar els seus brots que semblen fletxes cap al cel. Floreix varies vegades a l’any, és perenne i resistent als canvis de temps. Les seves fulles poden semblar espines però tenen un tacte agradable i el seu alt contingut en oli essencial permet sentir el seu aroma sense ni tan sols estar florit.

El Romaní és una planta vigorosa, ens ajuda en situacions de fatiga i cansament i ens pemet redirigir la nostra energia. El nèctar de les seves flors és preuat per les abelles i en infusió ens protegeix les ferides de les infeccions. Com a antiinflamatori és útil per elaborar-ne oli o tintura per aplicar com a tònic muscular, aporta calor i redueix les contractures i les lesions. Enforteix el lligam entre nosaltres i els nostres objectius, ajudant-nos a conectar amb Ia font interna i divina del propi saber, i a agraïr i venerar com si fos un, la vida i la mort.

Text: Marta Serra ::www.coralaroma.cat::