Els 13 arbres del Llunarbori

Bedoll, Servera, Freixe, Vern, Salze, Arç blanc, Roure
Boix grèvol, Avellaner, Vinya, Heura, Canya, Saüc

Sóc el si de tots els boscos

El bedoll

Sóc un cèrvol de set banyes o un bou de set batalles
del 24 de desembre al 20 de gener

Betula pendula
EL BEDOLL és un arbre purificador i amb moltes virtuts medicinals.

Ens diu que cal fer arrels valentes per suportar les adversitats. Ens transmet constància i paciència. Ve amb la força de tot el que recomença per dir-nos que perseverem. La natura encara dorm. Els arbres comencen a sentir el creixent de la llum. És temps de fer neteja i renovar-nos. Bon moment per observar bé la Lluna.


La servera

Sóc una extensa inundació en el pla
del 21 de gener al 17 de febrer

Sorbus domestica
LA SERVERA és l’arbre de la vida i de la màgia.

Atrau els ocells i murmureja bons auguris. Per l’estrella de cinc puntes que fan les seves llavors, es considera un arbre protector i màgic. Els druides utilitzaven les seves vares per invocar als bons espèrits. En aquesta Lluna, la natura reviu i la saba comença a bellugar. Es celebra l’Imbolc per agrair la fertilitat del sòl i beneir les llavors.


El freixe

Sóc un vent en les aigües profundes
del 18 de febrer al 17 de març

Fraxinus excelsior
EL FREIXE creix amb força demostrant la seva valentia.

En la mitologia nòrdica, Yggdrasill és un freixe immens al voltant del qual existeixen els nou mons. De les seves arrels emana la font que omple el pou del coneixement. En la seva Lluna brota la primavera. És temps d’enfocar. Tot el què abans era subtil, ara comença a fer-se visible. Es manifesta l’essència dins de nosaltres.


El vern

Sóc una llàgrima lluenta del Sol
del 18 de març al 14 d’abril

Alnus glutinosa
L’esperit guerrer del vern simbolitza la resurrecció.

Viu amb les arrels dins l’aigua. En la mitologia celta, de la branca més alta d’un vern cantava la veu oracular del Déu Bran. En la seva Lluna, tot reviu, reneix i rebrota. Arriba l’equinocci de primavera i el dia s’equilibra amb la nit. El vern ens diu que la veritable força neix del foc intern.


El salze

Sóc un falcó en el quer
del 15 d’abril al 12 de maig

Salix alba
EL SALZE és l’arbre dels poetes consagrat a la Triple Deessa, la Lluna.

Amb una íntima connexió amb el moviment de les aigües i el món de les emocions, representa el costat fosc de la natura. En aquesta Lluna podem sentim el canvi intern que ens demana ser sincers i escoltar-nos la intuïció per acollir el moment present. Celebrem la fertilitat de la terra amb la festa de Beltane.


L’arç blanc

Sóc bell entre les flors
del 13 de maig al 9 de juny

Crataegus monogyna
l’ARÇ BLANC és l’arbre consagrat a les fades.

En els boscos on hi ha roures, freixes i arços, es diu que hi viuen les fades. És un arbust humil que destaca per la seva bellesa. La seva energia ens dóna equilibri per saber balancejar-nos. Ens ofereix rejoveniment i ser creatius amb la nostra vida. És el millor temps per a fer una depuració de cos i ment.


El roure

Sóc un déu que fa cremar el cap amb fum
del 10 de juny al 7 de juliol

Quercus robur
EL ROURE és l’arbre més venerat pels druides.

Eren els seus temples, les seves escoles. El nom cèltic pel roure és ‘duir’, d’on prové el nom de druida, és a dir, els homes del roure. Simbolitza aquell que uneix el cel i la terra. Ens ensenya el valor de la perseverança. Amb ell, el Sol arriba al zenit de l’any, el solstici d’estiu, moment en que les plantes tenen virtuts màgiques.


El boix grèvol

Sóc una llança combatent
del 8 de juliol al 4 d’agost

Ilex aquifolium
EL BOIX GRÈVOL ÉS L’ARBRE CONSAGRAT A LES FURES.

Simbolitza la justícia, el poder venjador dels crims. És un guerrer que porta pau. Té la màgia de ser protector i allunyar la mala sort. En aquest temps, convé fer balanç i veure si som íntegres. Actuar d’acord amb allò que sentim i pensem ens permet viure amb plenitud, i això demana una mirada sincera a l’essència de les coses.


L’avellaner

Sóc un salmó en un estany
del 5 d’agost a l’1 de setembre

Corylus avellana
L’AVELLANER és l’arbre de les nou muses inspiradores de les arts i les lletres.

És un arbre protector que atrau l’abundància i els ésser màgics. Amb les seves vares pots revelar la veritat, descobrir tresors amagats o trobar aigua. Ens dóna serenor i lucidesa per madurar les decisions que ens permetin obtenir fruits tan valuosos com les avellanes, que es guarden a si mateixes.


La vinya

Sóc un turó de poesia
del 2 al 29 de setembre

Vitis vinifera
La vinya consagrada a Dionís representa l’alegria, l’exaltació i la disbauxa.

És font d’inspiració i ens diu que tot en la seva mesura, ens aporta felicitat. És temps de sumar esforços i de recordar que som una família universal. És moment de celebrar i agrair la generositat de la Mare Terra. El Sol marca l’equinocci de tardor que obre les portes a l’inconscient.


L’heura

Sóc un senglar ferotge
del 30 de setembre al 27 d’octubre

Hedera helix
L’HEURA simbolitza la vida eterna i allò que és perdurable.

Pel seu creixement en espiral, és la renovació del cicle de la vida. Per la seva relació amb Dionís, qui porta una corona d’heura al cap, es distingien les tavernes on es servia vi, posant-hi una branca a la porta. En el seu temps, reneix la verdor amb la saó de les primeres pluges de tardor. Ens duu de ple al món místic i misteriós.


La canya

Sóc el bram del mar
del 28 d’octubre al 24 de novembre

Arundo donax
LA CANYA està relacionada amb el món dels misteris ocults.

Consagrat a Cerunnos, el déu banyut, és símbol de sobirania i força, per això es diu que són purificadores i guardianes del secrets de l’inframón. En aquest temps creuem la porta al món de la foscor, i celebrem el Samhain per recordar els morts que ens han portat a la vida. Reconeixem la força de la nostra voluntat.


El saüc

Sóc una onada del mar
del 25 de novembre al 22 de desembre

Sambucus nigra
EL SAÜC és l’arbre de les bruixes que coneixen els tresors silvestres

Les seves flors i els seus fruits són medicinals i molt gustosos. Amb les branques, les bruixes es feien les escombres voladores. Ens recorda el valor màgic de les dones com a creadores i nodridores de la vida. En aquesta Lluna, el foc és l’element transformador que ens il·lumina des del recolliment per donar-nos a llum.


Llegir els poemes dels arbres:

Bedoll, Servera, Freixe, Vern, Salze, Arç blanc, Roure
Boix grèvol, Avellaner, Vinya, Heura, Canya, Saüc